Jenni

Olen Jenni Katajamaa, personal trainer, koulutettu hieroja ja hyvinvointivalmentaja.
Olen Lapin tyttö ja viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni poroerotusten ja vasanmerkitysten keskellä, varmaankin sen vuoksi luonto ja luonnollisuus ovat minulle erityisen tärkeitä.
Olen asunut Uudenmaan alueella 2012 lähtien.
Paleo on ollut minulla ohjenuorana elämässä ja ruokavaliossa jo vuodesta 2011 lähtien ja jaan nyt hankkimaani tietoa ja kertyneitä kokemuksia auttaakseni ihmisiä voimaan ja jaksamaan paremmin sekä löytämään oman tapansa voida hyvin.

Koulutukset:

 • Tradenomi, Rovaniemen ammattikorkeakoulu
 • Koulutettu hieroja, Oulun aikuiskoulutuskeskus
 • Hyvinvointivalmentaja, Trainer4you Oy
 • Kuntosalivalmentaja, Trainer4you Oy
 • Personal Trainer, Trainer4you Oy
 • Liikunnanohjauksen peruskurssi, Virpiniemen liikuntaopisto
 • Liikuntalääketieteen perusopinnot, Oulun kesäyliopisto
 • Terveyden Tukipilarit 1-4, Pro Health Oy

Paleo ja minä

Vuonna 2011 olin tosi huonossa kunnossa ja olo oli vähintäänkin tukala. Tuntui, että ruoka ei sulanut ollenkaan, syömisen jälkeen olin väsynyt, hengityskään kulkenut ihan toivotulla tavalla enkä jaksanut iltaisin tehdä mitään muuta kuin makoilla sohvalla. Vatsa oli sekaisin mutta sitä se oli ollut käytännössä koko ikäni enemmän tai vähemmän. Minulla oli vaikeita ihottumia jotka välillä paranivat ja välillä pahenivat, nekin olivat kestäneet vuosia. Lisäksi olin reilusti ylipainoinen. Olin todella väsynyt olemaan koko ajan väsynyt ja siskoni opastuksella löysin vaihtoehtoisia ravitsemusohjeita ja aloin tutkia aihetta virallisten suositusten ulkopuolelta. Kun viimein löysin jostakin internetin syövereistä paleo-ruokavalion olin hämmästynyt.

Hämmästynyt, koska paleo vaikutti minulle tosi järkeenkäyvältä heti. Kaikkien muiden dieettien ja ruokavalioiden ristiriitaisuuksien ja epäloogisuuksien seassa. Tietysti ihmettelin ensin, miten se tulee käytännössä toteutumaan omassa arjessa.

Kun asiaa tutkittua ja pohdittua enemmän olin tyrmistynyt siinä mielessä, että mitä kaikkea ruokakaupat ovat täynnä ja miten huonoa syötävää todella moni juttu on. Kuten Mad Cookin Riku Rantala sanoo, että sille on täytynyt keksiä oikein termi ”elintarvike”, kosta ei voi puhua ruoasta. 

Tyrmistynyt myös sen vuoksi, että olin kuitenkin opiskellut ravintoasioita paljon itsekseni ja mm. personal trainer ja liikuntalääketieteen opinnoissa ja aihe on kiinnostanut minua aina. Ihmettelin vain mikä minussa oli vikana kun virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ei tuntunut hyvältä.

Oma tarinani ja tie paleoruokavalion pariin on ollut pitkä ja monivaiheinen. Olen se tyyppi, joka sukeltaa aina pää edellä ja ”kaikki tänne mulle nyt heti”.  Ja siihen tyyliin mentiin tietysti paleoonkin. Puolen vuoden totaalin jälkeen aloin kokeilla maitotuotteita ja viljatuotteita :O. On hämmentävää todeta kuinka kovasti keho reagoi maitotuotteisiin tai viljoihin pitkän tauon jälkeen. Eihän se siltä tuntunut silloin kun maitotuotteet ja viljatuotteet vielä kuuluivat päivittäiseen ruokavalioon. Eihän?

Joka tapauksessa vointini alkoi parantua todella nopeasti ja paino tippua kuin itsestään. Ruoan määrää en säädellyt, pidin vain huolta siitä, että söin mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa enkä koskenut mihinkään vilja- tai maitotuotteisiin. Tietysti käytin enemmän aikaa ruoan laittamiseen kuin aikaisemmin mutta sitähän minulla oli, kaikki se aika minkä aikaisemmin olin käyttänyt väsyneenä sohvalla makaamiseen. Minulle oli tosi erikoista, että vatsavaivani ja ihottumat katosivat ja halusin ja pystyin syömisen jälkeen lähtemään vaikka kävelylle tai tapaamaan ystäviä, koska ruoka ei enää vienyt kaikkea energiaani vaan päinvastoin antoi sitä.
Nykyään valintojen tekeminen on helppoa, automaattista. Tiedän mikä minulle sopii ja mikä ei.

Kokkaaminen

Kun mitään valmista tai puolivalmista ei enää kaupasta ostettu, piti alkaa laittaa ruokaa alusta saakka itse. Joskus kaiken pilkkomisen ja valmisteluiden keskellä on tullut mieleen, että voisihan syömisen hoitaa helpomminkin. Jos haluaisi tilata kotiin jotakin valmista, vaihtoehdot ovat valitettavan vähäiset.

Luen reseptejä ja haen inspiraatiota monista lähteistä ja sitten kokeilen ja sovellan. Todella harvoin käytän reseptejä ruoan laitossa. Käytännössä kuitenkin ostan kaupasta tietyn kaavan ja sen hetkisten halujen ja saatavuuden mukaan kassillisen ruokaa. Kotona sitten mietin mitä niistä voisi valmistaa, erilaisia yhdistelmiä, mausteita ja valmistusmenetelmiä käyttäen. Tärkeintä on, että kotona on aina kaapissa hyviä raaka-aineita.

Toivon, että onnistun kirjaamaan reseptit niin hyvin, että ne voi toteuttaa sellaisenaan, mutta kehoitan myös käyttämään reseptejäni inspiraationa ja muokkaamaan niitä oman maun mukaan.

Tärkein sääntö on, että ruuasta tulee hyvä olo ja se maistuu.

2 Comments Lisää omasi

 1. Tuula sanoo:

  Hei! Enpä arvannut, että luen juttua, joka on kuin itsestäni kirjoitettu! Ruokavalion muutos on kiinnostunut kovasti jo pitkään. Hetken olin hiivaton-sokeriton ”kuurilla” ja huomasin hyvät vaikutukset..sitten se jäi ja aloittaminen uudestaan on vaikeaa. Töissä kun on ”ihan pakko” maistaa kaikkea. Kevättä on jo hitusen rinnassa ja se toivottavasti potkii kohti uutta ja parempaa 🙂

  Tykkää

  1. Hei Tuula ja kiitos kommentista!
   Kiva kuulla, että olet huomannut ruokavalion hyvät vaikutukset ja kiva kuulla myös, että kevättä on jo rinnassa:) Itsekin valitsen joskus sen, että maistan jotakin jonka tiedän olevan itselleni huono valinta mutta teen sen silloin erittäin tietoisesti ja tiedän, että teen kumminkin seuraavat valinnat jo omaa terveyttä tukevaksi. Kokonaisuus ratkaisee sen millaiset vaikutukset näillä ”huonommilla valinnoilla” on. Kovasti tsemppiä kohti uusia ja parempia valintoja!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s