Kasviksia saa syödä ja kannattaa syödä aivan tolkuttomasti!
Itselläni kasvikset täyttävät n. 50% jokaisesta ateriasta.
Vähähiilihydraattiset kasvikset sisältävät niin vähän energiaa, että niitä ei oikeastaan kannata laskea ns. energian lähteiksi, mutta niiden tehtävät ovatkin runsaskuituisina ruokkia suoliston tärkeää bakteerikantaa. Lisäksi kasvikset sisältävät runsaasti eri vitamiineja ja antioksidantteja, joiden merkitys terveyden kannalta voi olla todella merkittävä.
Näin talvella huomaan, että kasvikset tekee mieli syödä kypsänä ja lämpimänä. Kylmät salaatit on jotenkin vaan jääneet pois ruokavaliosta.
Löysin k-kaupasta tuollaisia erikoisia kukka-ruusukaalia. En nyt ole aivan varma tuosta virallisesta nimestä. Nämä olivat ruotsalaisa. Ovat siis ruusukaalen kokoisia, mutta tuollaisia kauniin tummanvihreitä vähän ruusun näköisiä.
Ajattelin pistää niitä uuniin muiden kasvisten kanssa.
Tässä satsissa ihanan sekalainen kokoonpano
- parsakaalta
- kukka-ruusukaalta
- valkosipulia
- sipulia
- paprikaa
- kesäkurpitsaa
- varsiselleriä
Mausteeksi:
- 1 tl mustapippuria
- 0-1 tl chipotle-chiliä
- 1 rkl nokkosta
- 1 rkl persiljaa
- 1 rkl timjamia
- 1-2 tl suolaa
Mausteiden käyttämistä on hyvä opetella sillä, että aloittaa pikku hiljaa ja maistelee uusia makuja. Ja jos tuntuu, että ”ei maistu miltään”, niin sitten laittaa seuraavan kerran reilummin tai jos ”maistuu liikaa” jollekin, niin silloin tietysti kannattaa vähentää.
Mausteet sisältävät runsaasti antioksidantteja ja yrtit ovat erittäin ravinnerikkaita, joten niillä voi olla monenlaisia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.
Kaikki ainekset pilkotaan sellaiseksi peukalon kokoiseksi palaksi ja laitetaan uunivuokaan. Valkosipulin kynnet jätin kokonaisiksi.
Lisätään 3 rkl oliiviöljyä ja mausteet.
Sekoitetaan hyvin.
Kypsennetään 170 astetta ja annetaan kypsyä vähintään 30 minuuttia.
Jos haluat aivan läpikypsiä kasviksia kannattaa sekoittaa kasviksia tuossa 30 min kohdalla ja antaa kypsyä vielä toiset 30 min.
Itse jätin näihin ihan reilusti purutuntumaa.
Kypsymisaika riippuu taas uunin tehosta ja uunivuoan mallista. Jos kasvikset ovat korkeassa vuoassa, jossa ne ovat paljolti päällekäin kypsymisaika on pidempi kuin isolla uunipeltillä, jossa kasvikset ovat ohuena levynä.