Kasvisten kanssa paistettu riisi on ihana lisäke kalalle, kanalle tai lihalle.
Kasvikset antavat riisille kivasti makua ja aivan uuden ilmeen, jota on kiva katsella.
Tällä kertaa paistoin riisin sekaan paprikaa, sipulia ja lehtikaalta. Porkkana ja kesäkurpitsa sopii myös erinomaisesti.
Lähtötilanteessa minulla on siis
- eilistä keitettyä kylmää riisiä
- 1 punainen paprika (muutkin värin käyvät yhtä hyvin)
- 1 sipuli
- 1 iso lehtikaalin lehti
Pilkotaan kasvikset pieneksi palaksi.
Aloitetaan paistamalla kasviksia pannulla kookosöljyssä (tietysti muutkin paistorasvat käyvät, oman maun mukaan). Kookos sopii mielestäni tosi hyvin riisin kanssa.
Kun kasvikset alkavat olla kypsät, sipuli on läpikuultavaa, lisätään kylmä riisi ja sekoitellaan sen verran, että riisi lämpenee.
Maustetaan suolalla ja mustapippurilla.
Jos pitää tulisesta ja mausteisesta ruuasta, voi hyvin lisätä myös kurkumaa ja cayennepippuria/chiliä.
Riisin tärkkelys muuttuu jäähtyessään resistentiksi, mikä tarkoittaa, että tärkkelys ei sula vatsassa ihmisen käyttöön. Tämä tarkoittaa siis vähemmän saatavaa energiaa ja verensokeri nousee vähemmän ja tasaisemmin.
Resistentti tärkkelys kulkeutuu vatsasta suolistoon, tärkeiden suolistobakteerien ruuaksi ja käyttäytyy näin ollen prebioottina.
Jonkin tutkimuksen mukaan resistentti tärkkelys lisääntyy entisestään jos kerran jäähtynyt tärkkelyspitoinen ruoka lämmitetään uudelleen.